İçeriğe geç

Yol Adları Nasıl Yazılır

Yol isimleri nasıl yazılır?

Yer adlarında ilk addan sonra şu sözcükler getirilir: deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb. Türü belirten orta adlar büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle vb. Bu makale 21 Mayıs 2019’da yayımlandı.

Ana yol nasıl yazılır TDK?

Küçük yolların uzandığı ve aktığı büyük otoyol, küçük yolların ve sokakların aktığı şehrin içindeki büyük yol anlamına gelir. Bu kelime, bileşik bir isim olduğundan, sıklıkla “ana yol” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı ana yol olmalıdır.

Kara yolu ve deniz yolu nasıl yazılır?

PDK ayrıca yol kelimelerinin ayrı yazıldığını söylüyor. Bu mantığı kullanarak seçeneklere bakıyorum. Kara yolu ayrı yazılıyor. Hava yolu ayrı yazılıyor. Keçi yolu da ayrı yazılıyor. Deniz yolu da ayrı yazılıyor. ancak otoyolun yanında yazıyor. Peki burada neden bir yazım hatası var?

Deniz yolu nasıl yazılır?

Bu kelime genellikle bileşik kelime “deniz yolu” ile yanlış yazılır. Doğru kullanım by sea olmalıdır.

Asfalt yol nasıl yazılır?

TDK’ya göre asfalt kelimesinin doğru yazımı “asfalt”tır.

Kara yolu nasıl yazılır TDK?

TDK’ya göre highway kelimesinin doğru yazımı “road”dur. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.

Demir yolu nasıl yazılır TDK?

TDK sitesindeki sözlüğe bakarsanız, kelimenin “demiryolu” olarak yazıldığı ortaya çıkar. Yaygın olarak kullanılan “demiryolu” yazımı yanlış bir yazımdır. Türk Dil Kurumu’na göre, kelimenin doğru yazımı “demiryolu”dur.

Cankurtaran nasıl yazılır?

6. -an/-en, -r/-ar/-er/-ır/-ir, -maz/-mez ve -mış/-miş ekleriyle oluşturulan kalıplaşmış birleşik sözcükler yan yana yazılır: alaybozan, cankurtaran, çöpçatan, dalgakıran, çapa, gökdelen, yelkenli; akım topları, revolverler, pasifistler, basınç göstergeleri, kırıcılar, kabadayılar; baştan çıkaramaz, takdir edemez, edemez…

Ana cadde nasıl yazılır?

15. Mahalle, meydan, bulvar, cadde ve sokak adlarında kullanılan kelimeler büyük harfle başlar: Halit Rifat Paşa Mahallesi, Yunus Emre Mahallesi, Karaköy Meydanı, Zafer Meydanı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Ziya Gökalp Bulvarı, Nene Hatun Caddesi, Cemal Nadir Sokak, İnkılap Caddesi vb.

İpek yolu nasıl yazılır?

İpek Yolu (Arapça: طريق الحرير‎; Çince: 丝绸之路; Farsça: جاده ابریشم; Rusça: Великий Шёлковый Путь; Kırgızca: Cibek Colu), Çin’den başlayıp Anadolu ve Türkiye’ye uzanan dünyaca ünlü bir ticaret yoludur. Avrupa ve Akdeniz.

Hava yolu nasıl yazılır TDK?

TDK’ya göre “havayolu” kelimesinin yan yana mı yoksa ayrı ayrı mı yazıldığına dair tüm detayları derledik. Havayolu kelimesi sıklıkla yanlış kullanılan ve bileşik formda yazılan kelimelerden biridir. Havayolu yazarken bu kelime ayrı yazılmalıdır.

Dağ yolu nasıl yazılır?

Yer adlarında ilk addan sonra gelen adlar deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb. şeklindedir. Türü belirten ikinci adlar büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Anadolu Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat, Süveyş Kanalı, Tuna, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.

Su yolu nasıl yazılır TDK?

Bu kelime sıklıkla su yolu olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı su yolu şeklinde olmalıdır.

Keçi yolu nasıl yazılır?

Yol ve ulaşımla ilgili birleşik kelimeler ayrı ayrı yazılır: keçi yolu, otoyol, köprü yolu.

Kral yolu nasıl yazılır?

Batı Afrika ticaret yolu için Kraliyet Yolu’na (Büyük Sahra) bakın. Kraliyet Yolu veya tam adıyla Pers Kraliyet Yolu, MÖ 5. yüzyılda Pers İmparatorluğu Kralı I. Darius döneminde onarılan ve yeniden tasarlanan antik bir yoldur.

Yol ile kurulan kelimeler nasıl yazılır?

Nesne, eşya ve araç adlarından biriyle oluşan birleşik sözcükler ayrı yazılır: çakmak taşı, kireç taşı, üst geçit. Yol ve ulaşımla ilgili birleşik sözcükler ayrı yazılır: keçi yolu, otoyol, köprü yolu.

Van Gölümüz nasıl yazılır?

Yani Boğaz Köprümüz ve Van Gölümüz aynı yapıya sahiptir. Dolayısıyla “Van Gölü” ifadesinde kesinti olmamasının nedeni “Boğaz Köprümüz” ifadesinde kesinti olmamasının nedeni ile aynıdır. Bu makale 21 Mayıs 2019’da yayınlanmıştır.

Yol açtılar nasıl yazılır?

Yazım yanlışı, bitişik yazıldığı için. Bu kelime sıklıkla yolacmak olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı to cause olmalıdır.

Ankaram nasıl yazılır?

Bu kelime sıklıkla Ankaram olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı “Benim Ankaram” olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Saatlik Escort