Azdavay’ın kaç köyü var?
Kastamonu şehir merkezine 76 km uzaklıkta bulunan Azdavay’da 49 köy bulunmaktadır. İlçenin ekonomisi ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayanmaktadır.
Azdavay neyi meşhur?
AŞK KÖPRÜSÜ Azdavay denildiğinde akla ilk gelen şey AŞK KÖPRÜSÜ’dür. Tarihi bir buçuk asır öncesine dayanır.
Azdavay’ın nüfusu kaç?
Nüfus. İlçe merkezi ve köylerin 2020 yılı toplam nüfusu 7’dir.
Kastamonu ne zaman kuruldu?
Kastamonu Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir vilayeti. 1864’te çıkarılan Kuruluş Kararnamesi ile Kastamonu Vilayeti’nin feshedilmesinden sonra aynı idari merkez olan Kastamonu’da kurulmuştur. Vilayetin ilk valisi İşkodra’dan Mustafa Paşa’dır.
Azdavay adı nereden gelmiştir?
Ona göre, Ermeni kilise adı Asduadzadzin (Tanrı’nın Annesi; Meryem Ana) veya kilise adı Asduadzamayr (Tanrı’nın Annesi; Meryem Ana) kaynak olabilirdi. Umar’ın bir diğer teorisi ise “Azda” kısmının “Azada” olduğudur, “Adada”nın bir çeşididir, “ana tanrıçaya tapan” anlamına gelir.
En büyük köyü neresidir?
Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Bostanbükü, 6.000 64 nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık köyü oldu. Daha önce 2019’da 5.000.949 nüfusuyla bu unvanı elinde tutan yerleşim yeri, 2021’de 6.0040 nüfusuyla kayıtlı ikinci sırada yer aldı.
Akyaka neyi ile meşhur?
Akyaka’da yapılacak şeyler: Nail Çakırhan Müzesi’ni ziyaret edin, Azmak Nehri kıyısında rakı-balık yapın, Azmak Nehri’nde tekne turu yapın, Sedir Adası’nda yüzün, Aşıklar Yolu’nda yürüyün, İdyma Antik Kenti’ni ziyaret edin.
Van’ın en meşhur yiyeceği nedir?
Van yemekleri denince akla ilk gelen şey Keledosh’tur. Bakliyat ve kavurma açısından zengin malzemelerle hazırlanan çok güzel bir yemektir. Ayrıca Kürt köftesi, Fars köftesi ve Sengeser de Van’da en çok sevilen yemekler arasındadır.
Van’ın neyi meşhur gezilecek yerler?
Öncelikle Van’da mutlaka görmeniz gereken tarihi yerler arasında Van Kalesi, Akdamar Kilisesi, Kayan Çelebi Camii, Hüsrev Paşa Camii, Halime Hatun Türbesi ve Hoşap Kalesi yer almaktadır. Bu tarihi yerlerin hepsi yukarıda anlatılan tarihe tanıklık etmiş ve Van’da hüküm süren farklı medeniyetler tarafından inşa edilmiştir.
Kastamonu’nun en büyük ilçesi hangisidir?
Merkez İlçe, hem nüfus yoğunluğu hem de alan bakımından şehrin en büyük ilçesidir. Abana İlçesi alan bakımından en küçük ilçe olmasına rağmen kıyı şeridiyle dikkat çekmektedir. Ağlı en az nüfusa sahip ilçedir. Kastamonu ilçeleri coğrafi konumlarına bağlı olarak farklı iklim özelliklerine sahiptir.
En kalabalık nüfus neresi?
Birleşmiş Milletler nüfus tahminlerine göre, 2023’te en fazla nüfusa sahip ülke 1 milyar 428 milyon 627 bin 663 kişiyle Hindistan olurken, onu 1 milyar 425 milyon 671 bin 352 kişiyle Çin ve 339 milyon 996 bin 563 kişiyle Amerika Birleşik Devletleri takip etti.
Cide’nin nüfusu kaç?
Nüfus. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2020 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre ilçenin toplam nüfusu, 10.630 nüfusa sahip ilçe merkezi ve 11.289 nüfusa sahip köyler dahil olmak üzere 21’dir.
Kastamonun eski adı nedir?
Gasslar sert karakterli savaşçılar olarak bilinirler. Gasslar tarafından kurulan ve bugün Kastamonu ve çevre illeri kapsayan ve Roma döneminde Paphlagonia (Pophlaginia) olarak adlandırılan şehirlerden biri de “Timonion veya Tumanna”dır.
Kastamonu hangi soydan?
Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresine yerleştiği gibi, Alpı, Alpağut, Danişmendli, Kıpçak, Karluk, Çiğil ve Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu’ya yerleşmişlerdir.
Kastamonulu ünlüler kimler?
Kastamonulu ünlülerTuncay Akça. Türkiye’de Yeşilçam Sineması’nın unutulmaz filmi elbette Hababam Sınıfı’dır. … Rıfat Ilgaz. … Serdar Ortaç … Ali Osman Boyner ve Cem Boyner. … Gökçe Yıldırım. … Cihan Ünal ve Irmak Ünal. … Hüner Coşkuner.
Artovanın kaç köyü var?
İlçedeki 26 köy genel olarak belirli güzergahlar boyunca düzenli bir şekilde gruplandırılmıştır. İlçenin kuzeyinde 6 köy, Zile yolu üzerinde 11 köy ve güneyinde grup yolu üzerinde 9 köy bulunmaktadır. Ulaşım olanakları yeterlidir.
Kastamonu’da kaç köy var?
Kastamonuİlçe sayısı:19Belediye sayısı:20Şehir sayısı:0Köy sayısı:1054